Stenen en Muren - deel 2

De verschillende soorten muren komen aan bod. Spouwmuur en de klampmuur worden voorzien van spouwankers, samen vormen ze een stabiele constructie.

Steensmuur
Een steensmuur heeft de dikte gelijk aan de lengte van een steen, is constructief een volwaardige muur en kan dus dragend en als grondkering, in de tuin, geplaatst worden.
Steensmuur
Spouwmuur
Twee halfsteensmuren met een luchtspouw ertussen vormen een spouwmuur. De dikte van de muur is 10,5+5+10,5 cm. De muur bestaat uit een binnen- en buitenblad.
Spouwmuur
Klampmuur
De klampmuur heeft een dikte die gelijk is aan de dikte van de steen en is alleen geschikt als een lichte scheidingswand. Vaak wordt een klampmuur gemetseld van porisosteen.
Klampmuur
Halfsteensmuur met klamp
Om ruimte te besparen wordt een halfsteensmuur weleens gecombineerd met een klampmuur. Een bestaande halfsteensmuur kan ook van een klampmuur voorzien worden en moet verankerd aan de bestaande muur.
Halfsteensmuur met klamp
Halfsteensmuur met pilaster
Een vrijstaande halfsteensmuur dient om de 250 cm (afhankelijk van de hoogte) verstevigd te worden met pilasters welke de zijwaardse druk van wind opvangt.
Halfsteensmuur met pilaster
Steensmuur in verband
Steensmuren worden vaak in een koppen en strekkenverband gemetseld. Het aanzicht van de muur is één laag strekken en dan één laag koppen. Een solide constructie.
Steensmuur in verband